Secara terperinci

Profil blackbird


Portrait

nama: Blackbird
Nama lain: Blackwing
Nama Latin: Turdus merula
kelas: Burung
saiz: 15-30cm
berat badan: 60 - 140g
umur: 2 - 6 tahun
penampilan: hitam (lelaki), coklat gelap (perempuan)
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Omnivor (omnivor)
makanan: Berries, siput, labah-labah, cacing
penyebaran: Asia, Afrika, Eropah, Australia
asal asal: mungkin Eropah
irama tidur-jaga: senja aktif
habitat: Hutan, padang rumput
musuh semulajadi: Burung mangsa
kematangan seksual: dengan tahun kedua kehidupan
musim mengawan: Januari - Mac
musim pembiakan: 10 - 20 hari
saiz klac: 2 - 5 telur
tingkah laku sosial: Haiwan berkeliaran
Dari kepupusan: Tidak
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta menarik mengenai burung hitam

  • The blackbird tergolong dalam genus thrushes dan dianggap sebagai spesies burung yang paling terkenal di Eropah.
  • Blackbirds didapati bukan sahaja di Eropah, tetapi juga di Asia dan Afrika Utara dan melalui penaturalisasian di Australia, New Zealand dan beberapa pulau di Atlantik dan Pasifik. Bergantung pada keadaan iklim tanah air mereka, burung hitam adalah kedua-dua berpindah dan tidak bermigrasi.
  • Mereka mendiami habitat yang berbeza seperti hutan luruh, taman, heath, padang rumput, kawasan perindustrian dan kebun. Oleh kerana mereka terutamanya di atas tanah semasa mencari makan, mereka lebih suka landskap yang menyediakan tempat persembunyian yang cukup di dalam belukar.
  • Manakala burung hitam burung sangat malu beberapa abad yang lalu dan hidup terutamanya di hutan, hari ini mereka semakin hidup dan membiak dekat dengan rumah. Mereka juga digunakan secara meluas di taman-taman bandar-bandar utama.
  • Blackbirds adalah antara burung taman yang paling popular kerana lagu unik lelaki.
  • Sebagai omnivores yang tidak dapat dilihat, burung hantu merangkumi makanan dan makanan herba. Selain cacing tanah, mereka memakan serangga dengan pelbagai saiz, siput, kumbang, labah-labah, kumbang dan invertebrata lain. Jarang burung hitam menangkap amfibia kecil, ular, anak ayam spesies burung lain atau kadal. Di luar musim pembiakan, burung hitam memberi makan terutama pada buah beri yang berbeza dengan kandungan gula yang tinggi. Pada musim sejuk, mereka terutamanya menggunakan ivy dan birdseed sebagai sumber makanan.
  • Blackbirds dikenali dengan makanan unik mereka. Dengan berbuat demikian, mereka memerhatikan tempat tertentu di atas tanah dengan kepala mereka miring dan tidak bergerak, untuk menangkap mangsa mereka dengan kilat memetik kilat paruh.
  • Sudah pada musim bunga, melodi dan stanza dinyanyikan di hutan dan taman oleh lelaki, yang duduk di tempat terdedah di atas pokok atau bumbung dan mempertahankan wilayah mereka dengan bunyi-bunyi ini, terutamanya pada waktu subuh.
  • Di dalam musim kawin dan pembiakan, lelaki dan perempuan dengan komplikasi sering berperang sengit untuk kawasan itu, yang kadang-kadang boleh membawa maut.
  • Blackbirds mencapai panjang badan sehingga tiga puluh sentimeter, dengan burung lelaki yang sedikit lebih besar daripada yang perempuan. Manakala lelaki mempunyai bulu hitam yang mendalam serta paruh kuning atau oren yang cerah dan cincin di sekeliling mata, betina kelihatan coklat ke kelabu dengan payudara berwarna coklat kemerahan dan paruh coklat yang tidak mencolok. Burung muda mempunyai pukulan coklat terang di kepala, belakang dan sayap untuk disemai dengan baik di atas tanah.
  • Kawalan berlaku pada musim bunga, musim pembiakan sering bermula pada bulan Februari atau Mac. Blackbirds kebanyakannya burung monogami yang hidup berpasangan dan sering bertahan selama beberapa tahun.
  • Buah brood biasanya terdiri daripada empat atau lima anak ayam, yang hanya dimakan hanya satu bulan, tetapi diberi makan oleh ibu bapa mereka untuk beberapa waktu selepas meninggalkan sarangnya.


Video: Profil Groove au BlackBird 77 (Disember 2021).