Umum

Profil - profil


Portrait

nama: Coati
Nama lain: Coati, Proboscis
Nama Latin: Nasua
kelas: Mamalia
saiz: 50 - 70cm
berat badan: 3 - 5.5kg
umur: 10 - 15 tahun
penampilan: kulit coklat, peritoneum putih
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Omnivor (omnivor)
makanan: Serangga, buah-buahan
penyebaran: Amerika Utara, Amerika Tengah, Amerika Selatan
asal asal: Amerika Selatan
irama tidur-jaga: diurnal
habitat: Hutan hujan, separa padang pasir, padang rumput
musuh semulajadi: Burung mangsa, kucing besar
kematangan seksual: dengan 2 - 3 tahun
musim mengawan: Februari - Mac
matang: 70 - 75 hari
saiz sampah: 2 - 5 cubs
tingkah laku sosial: bangunan kumpulan
Dari kepupusan: Tidak
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Menarik tentang coati

  • Proboscis menanggung genus yang berbeza dalam beruang kecil dan hanya asli Amerika Selatan sahaja.
  • Mereka hidup di hutan hujan tropika serta di kawasan hutan di pinggir padang pasir dan padang pasir, di padang rumput, hutan sungai dan gunung di lokasi sehingga ketinggian 2500 meter.
  • Kotak berkait rapat dengan raccoon yang tinggal di Amerika Utara.
  • Dalam genus terdapat empat spesies dengan coati putih yang dipakainya, yang kecil, Amerika Selatan dan Nelsons coati.
  • Semua pelacuran berkongsi fizikal dengan tengkorak yang panjang dan batang, kaki pendek dan kuat dan lebat, ekor berkelok-kelok yang jelas. Cairns juga mempunyai hidung seperti proboscis, yang mudah bergerak dan berfungsi untuk mengesan makanan mereka.
  • Cohyens muncul dalam pelbagai warna coklat bergantung kepada spesies dan mempunyai peritoneum putih.
  • Bergantung kepada spesies, berkulit tanpa ekor boleh mencapai panjang badan sehingga 70 sentimeter, di mana lelaki adalah jauh lebih besar daripada betina.
  • Ekor lebat, yang kira-kira panjang sama dengan badan, membantu keseimbangan mengekalkan keseimbangan ketika mereka bergerak di cabang-cabang pohon. Apabila mencari makanan di atas tanah, coati sentiasa mengekalkan ekornya.
  • Proboscis mempunyai jangka hayat sehingga lima belas tahun di alam liar dan boleh hidup sehingga tujuh belas dalam tahanan.
  • Pada siang hari, mamalia kecil mencari makanan di bumi, di dalam gua, lubang dan retak. Dengan sarung tangan dan sarung tangan seperti batang mereka, mereka dapat mencapai tempat yang jauh dan mengalir melalui tanah.
  • Untuk tidur, pendaki yang sangat baik menarik balik pokok.
  • Dari waktu ke waktu, coati adalah mangsa pemangsa semulajadi mereka, yang merupakan burung besar mangsa dan kucing besar.
  • Laki-laki hidup kebanyakannya sebagai penyendiri, sementara wanita yang ramah dan anak-anak mereka bergabung bersama dalam persatuan besar dengan sehingga 25 hewan. Wanita hamil berundur ke dalam sarang daun buatan sendiri di pokok-pokok hanya untuk kelahiran.
  • Sampah terdiri daripada beberapa pups yang dilahirkan selepas tempoh kehamilan purata 75 hari. Ibu tinggal di sarang dengan anaknya selama beberapa minggu sebelum menyertai kumpulannya dengan mereka.
  • Hanya dalam musim kawin lelaki dalam persatuan boleh hidup bersama dengan wanita, harus tunduk kepada ini dan bertanggungjawab untuk penjagaan kot mereka. Walau bagaimanapun, lelaki juga menjadi bahaya kepada kumpulan kerana mereka kadang kala menangkap coati muda.
  • Biasanya, koti memberi makan kepada buah-buahan dan invertebrata, manakala lelaki juga memberi makan kepada tikus kecil.


Video: Profil Fuad Rizal, Plt Dirut Garuda Indonesia (Januari 2022).