Umum

The Leopard - Wanted Poster


Portrait

nama: Leopard
Nama Latin: Panthera pardus
kelas: Mamalia
saiz: kira-kira 1.5m panjang badan
berat badan: 25 - 100kg
umur: 12 - 18 tahun
penampilan: warna asas oren gelap dengan bintik hitam, peritoneum putih
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Karnivor
makanan: Antelop, serigala, babi hutan, burung, zebra
penyebaran: Afrika, Asia
asal asal: tidak diketahui
irama tidur-jaga: malam
habitat: Hutan hujan, savannah, separuh padang pasir
musuh semulajadi: Singa, harimau, serigala
kematangan seksual: kira-kira umur tiga tahun
musim mengawan: ?
matang: 90 - 100 hari
saiz sampah: 2 - 4 cubs
tingkah laku sosial: Loner
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Menarik tentang harimau

  • Leopard atau Panthera pardus menggambarkan spesiesnya sendiri dalam kucing besar.
  • Dia dianggap kucing keempat terbesar di dunia dan disenaraikan sebagai spesies terancam punah.
  • Kawasan pengedarannya meliputi bahagian-bahagian besar Afrika dan Asia. Di beberapa kawasan di selatan Eropah, terutamanya di Turki, jarang ditemui hari ini.
  • Macan ini sangat menyesuaikan diri dan mendiami habitat yang berbeza. Ia terdapat di hutan hujan tropika, savannas dan separa padang pasir, serta di pergunungan.
  • Bergantung kepada kawasan pengedaran, perbezaan antara dua puluh spesies harimau, yang sebahagiannya telah mati. Spesies paling jarang hari ini ialah Leopard Manchurian yang dinamakan, pada tahun 2010 dengan 35 ekor haiwan.
  • Leopard mencapai panjang badan maksimum 150 sentimeter, di mana ekor hingga satu meter panjang masih perlu ditambah. Perempuan hanya kira-kira separuh saiz lelaki, yang menjadikan spesifikasi saiz yang tepat sukar. Bergantung kepada jantina dan saiz, harimau dapat menimbang antara 25 dan 100 kilogram.
  • Leopard telah dibandingkan dengan spesies kucing besar yang lain cukup kaki pendek serta kuat, kaki besar dan telinga bulat kecil.
  • Kotak ini muncul sama ada dalam gelap kuning atau oren dengan roset seperti bintik hitam dan berpasir ke perut putih, atau dalam warna hitam dalam dengan hanya dikenali oleh lukisan cahaya. Black Leopards juga dikenali sebagai Black Panthers.
  • Ia berlaku di dalam sampah kedua-dua panther hitam dan harimau kuning dilahirkan.
  • Sebagai pemburu, harimau aktif siang atau malam dan secara konsisten mengelakkan pertemuan dengan pesaing makanan dan komplikasi. Sebagai penyokong wilayah mereka menandakan wilayah mereka dengan tanda awal yang jelas pada batang pokok serta bekas air kencing.
  • Leopard adalah pendaki yang sangat baik yang juga boleh berjalan di bawah batang pokok. Untuk tidur dan berehat, dia sentiasa menarik dirinya kembali ke atas pokok.
  • Ia memberi makan kepada rusa, antelop, babi, babi, serigala, reptilia atau burung, bergantung pada pengedarannya. Seorang pemburu serba boleh, dia menyelinap hingga lima meter ke mangsa atau berbohong dengan sabar menunggu. Mengejar macan tutul, kerana perbelanjaan tenaga terlalu tinggi untuknya.
  • Mangsa dibunuh oleh gigitan sasaran dalam tekak.
  • Perempuan dan lelaki hanya bertemu untuk kawin. Selepas tempoh kehamilan selama seratus hari, wanita itu melahirkan dua atau tiga remaja, yang dijaga oleh ibu selama dua bulan dan kemudian mengajar memburu. Sudah pada usia setengah tahun mereka matang dan mencari tanah memburu mereka sendiri.
  • Dalam liar, harimau menjadi kira-kira lima belas tahun, dalam kurungan lebih dari dua puluh tahun.

Video: Prank: Serial Killer in Your Waiting Room (Ogos 2020).