Secara terperinci

Koboldmaki - poster yang dikehendaki


Portrait

nama: Leprechaun lemur
Nama Latin: Tarsiidae
kelas: Mamalia
saiz: kira-kira 15cm
berat badan: 50 - 150g
umur: 3 - 10 tahun
penampilan: kot coklat kelabu
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Karnivor
makanan: Serangga, ikan, vertebrata kecil
penyebaran: Asia Tenggara
asal asal: tidak diketahui
irama tidur-jaga: malam
habitat: Hutan hujan tropika
musuh semulajadi: Mengamati kucing, burung mangsa, ular
kematangan seksual: dari tahun kedua kehidupan
musim mengawan: Oktober - Disember
matang: 170 - 190 hari
saiz sampah: 1 anak
tingkah laku sosial: Loner
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta menarik tentang lemur leprechaun

  • Leprechaun lemur atau Tarsiidae adalah primata dan hanya berasal dari pulau-pulau di Asia Tenggara. Bergantung kepada kawasan pengedaran, perbezaan antara beberapa spesies ikan paus leprechaun.
  • Makhluk-makhluk Leprechaun terdapat di Filipina dan Borneo, serta semua pulau luar pesisir.
  • Sebagai penghuni pokok nokturnal, mereka menjajah hutan hujan serta sekeliling semak dan hutan buluh.
  • Leprechaun mackerels kecil, yang mencapai panjang badan kira-kira enam inci, berhutang nama mereka untuk penampilan mereka yang unik dengan tengkorak besar dan bulat dan mata besar. Kepala mereka boleh menjadikan primata mereka 360 derajat, sementara mata mereka tidak dapat bergerak.
  • Ekor telanjangnya, yang biasanya sekurang-kurangnya selama panjang kepala tubuhnya, berfungsi sebagai pendakian dan bantuan sokongan yang penting.
  • Kotak leprechaun yang pendek dan tebal lembut lembut dan boleh muncul dalam pelbagai warna coklat atau kelabu, bergantung kepada spesies, di mana ia sentiasa lebih ringan di bahagian ventral daripada di belakang.
  • Kaki lebih panjang dan lebih kuat dari lengan, yang membolehkan goblin melompat sehingga lima meter.
  • Pada waktu senja, leprechauns berangkat mencari makanan. Karnivora ini berkhidmat kedua-dua vertebrata yang hidup di dalam pepohonan seperti reptilia kecil, serta labah-labah dan serangga sebagai sumber makanan.
  • Jika berjaya, Koboldmakis juga memancing ikan kecil, amfibia atau kerang dari perairan cetek. Mereka juga dapat menangkap serangga lulus dan kelawar dengan cengkaman yang baik dari udara.
  • Pada siang hari, makhluk-makhluk leprechaun berundur ke tempat persembunyian mereka, yang mereka dapati di dedaunan tebal atau pokok-pokok. Mereka lebih suka berpaut pada cawangan nipis menegak. Retret mereka biasanya terletak pada ketinggian dua meter di tepi kawasan memburu mereka.
  • Leprechaun males hidup secara bersendirian, tetapi sesetengah spesies juga membentuk kumpulan keluarga kecil.
  • Untuk melancarkan wilayah mereka, lelaki leprechaun berkomunikasi antara satu sama lain dengan bunyi yang berbeza atau menandakan cawangan dengan rembesan kelenjar dan air kencing.
  • Masa kawin adalah musiman di Koboldmakis tidak seperti kebanyakan primata lain. Selepas tempoh kehamilan selama maksimum 190 hari, wanita itu melahirkan seorang remaja yang sangat berambut dan sangat maju, yang meninggalkan penjagaan ibu selepas lapan puluh hari terakhir dan terus mencari makanan secara bebas.
  • Ramai lelaki muda leprechaun, tetapi juga haiwan dewasa ditangkap oleh burung mangsa, mengintai kucing dan reptilia besar.
  • Hayat harapan spesies primata ini tidak diketahui, dalam lembu manusia Koboldmakis mencapai usia rata-rata sepuluh hingga lima belas tahun.