Maklumat

The Jaguar - Wanted Poster


Portrait

nama: Jaguar
Nama lain: Onza
Nama Latin: Panthera onca
kelas: Mamalia
saiz: 120 - 180cm
berat badan: 50 - 130kg
umur: 10 - 15 tahun
penampilan: mantel kuning emas dengan titik hitam
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Karnivor
makanan: Rusa, sloth, babi umbi, tapir
penyebaran: Amerika Tengah, Amerika Selatan
asal asal: Amerika Tengah, Amerika Selatan
irama tidur-jaga: diurnal
habitat: Hutan hujan
musuh semulajadi: /
kematangan seksual: kira-kira berumur empat tahun
musim mengawan: sepanjang tahun
Musim Tragzeit / pembiakan: 90 - 100 hari
saiz sampah: 1 - 4 cubs
tingkah laku sosial: Loner
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta menarik tentang Jaguar

  • Jaguar adalah milik genus kucing besar dan mewakili spesies benua Amerika yang terbesar di dunia. Selepas Leo dan Tiger, ia juga merupakan kucing terbesar ketiga mangsa di bumi.
  • Nama pemangsa ini berasal dari perkataan India "yaguar", yang bermaksud pemangsa yang boleh membunuh mangsa dengan hanya satu lompatan.
  • Jaguars dahulunya juga ditemui di wilayah selatan Amerika Syarikat, tetapi kini hanya terdapat di beberapa negara di Amerika Selatan dan Tengah.
  • Jaguar berkait rapat dengan macan tutul, yang berasal dari Asia dan Afrika, dan kelihatan sangat mirip dengan warna dan corak kot. Perbezaan jelas timbul daripada hakikat bahawa Jaguar mempunyai ekor jauh lebih pendek.
  • Tubuhnya juga berbeza dengan harimau kerana Jaguar adalah bentuk besar. Walau bagaimanapun, dia adalah pendaki yang baik, dengan orang muda lebih kerap pada pokok daripada jaguar dewasa.
  • Jaguars menjadi panjang hingga 180 sentimeter dan berat 130 kilogram, di mana wanita jelas lebih kecil daripada lelaki.
  • Seperti harimau, mantel jaguar ditutup dengan warna kuning berpasir dengan warna merah kemerahan, dengan bintik-bintik dan bintik-bintik tompok yang muncul di cincin. Setiap haiwan individu mempunyai corak individu dalam kot. Banyak jagung hitam dalam, dengan bintik-bintik berbentuk cincin kelihatan jelas di dalam cahaya. Spesimen sedemikian adalah melanisme yang dipanggil, pigmentasi setiap rambut yang disebabkan oleh gen yang diubah.
  • Jaguars hidup sebagai penyendiri yang terpencil dan dominan, lebih suka tinggal di hutan hujan lebat dan dekat dengan sumber air. Kawasan pemburuannya, yang boleh meliputi kawasan seluas 500 kilometer persegi, menandakan Jaguar dengan tanda awal yang mencolok pada batang pokok serta air kencing.
  • Pelbagai jenis makanannya termasuk lebih dari lapan puluh spesies yang berlainan, termasuk rusa, monyet, armadillos, reptilia, tapir, tikus besar, penyu dan ikan.
  • Dengan gigi kuatnya, jaguar membunuh mangsa dengan satu sapu yang disasarkan atau menggigit dalam tengkorak.
  • Jaguars menjauhkan diri daripada tipu muslihat dan bertemu hanya untuk mengawan bebas musim.
  • Selepas tempoh kehamilan kira-kira tiga setengah bulan, wanita itu melahirkan sehingga empat orang muda, yang pada awalnya buta dan dibesarkan oleh ibu sahaja. Orang muda sedang menjaga ibu mereka selama kira-kira dua tahun dan menemani mereka sudah pada usia beberapa minggu untuk kali pertama memburu.
  • Jaguars tidak mempunyai pemangsa semulajadi, satu-satunya ancaman jenis mereka adalah orang yang memusnahkan habitatnya dan mengurangkan stok melalui pemburuan pada masa lalu. Kadang-kadang, anak kucing yang tidak berpengalaman mungkin menjadi mangsa buaya atau kucing besar lainnya ketika mereka sedang berburu.


Video: CWC is WANTED? PROJECT ZORGO Framed Chad Wild Clay! Doomsday Date & Escape Room Mysterious Riddles (Januari 2022).