Umum

Kakapo - profil


Portrait

nama: Kakapo
Nama lain: Burung hantu burung hantu
Nama Latin: Strigops habroptilus
kelas: Burung
saiz: 58 - 65cm
berat badan: 1,5 - 4kg
umur: 40 - 60 tahun
penampilan: Moss-green back bulu, kuning-hijau perut bulu
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: ?
makanan: Buah debunga, buah-buahan, biji, daun
penyebaran: New Zealand
asal asal: New Zealand
irama tidur-jaga: malam
habitat: tidak khusus, u.a. hutan hujan sederhana
musuh semulajadiImej: Kucing Domestik
kematangan seksual: ?
musim mengawan: ?
musim pembiakan: kira-kira 30 hari
saiz klac: 1 - 3 telur
tingkah laku sosial: Loner
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta menarik tentang kakapo

  • Kakapo atau Strigops habroptilus menggambarkan spesies burung nuri, yang hanya asli di New Zealand.
  • Dia adalah satu-satunya burung nuri yang tidak terbang dan dengan itu kebanyakannya hidup di atas tanah, di mana dia boleh bergerak dengan cepat. Memandangkan dia mempunyai kuku yang sangat kuat, dia juga pendaki yang sangat baik dan sering tetap tinggi di pokok-pokok.
  • Oleh kerana dia hampir dipindahkan sepenuhnya oleh manusia, dia kini terancam kepupusan.
  • Terdapat hanya kira-kira 125 kakapos yang tinggal di New Zealand hari ini.
  • Ini telah dipindahkan oleh satu pasukan ahli biologi dan pemuliharaan kepada tiga pulau New Zealand Codfish, Maud Islands dan Little Barrier, kerana tidak ada pemangsa yang hidup, yang dapat membahayakan kewujudan mereka.
  • Di rumah baru mereka, kakapos tidak menemui pelbagai jenis makanan seperti di kawasan pengedaran asal mereka di pulau utama. Oleh itu, mereka diberi makan oleh para saintis dengan diet yang dirumus khas yang terdiri daripada pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran serta kacang-kacangan.
  • Kakapo mempunyai bulu lumut hijau berwarna hitam di bahagian belakang, dan tudung wajah unik untuk burung kakak tua, yang merupakan ciri penting burung hantu.
  • Bulu ekor terkoyak dengan geseran berterusan di atas tanah.
  • Kakapo mencapai ketinggian sehingga enam puluh sentimeter dan berat sehingga empat kilogram.
  • Sayap, yang digunakan hanya untuk mengimbangi semasa berjalan di atas tanah, sangat kecil berkaitan dengan seluruh badan.
  • Kakapos adalah burung nokturnal yang bersembunyi pada siang hari di atas tanah atau pokok. Pada kenaikan mereka, mereka boleh menempuh jarak beberapa kilometer dalam satu malam.
  • Semasa pacaran, yang berlangsung beberapa bulan dan dicirikan oleh sifat hum yang rendah, kakapos lelaki kehilangan kira-kira separuh daripada berat badan mereka disebabkan oleh usaha fisik dan pasangan dengan beberapa wanita.
  • Ini kembali ke wilayah mereka selepas mengawan, meletakkan telur mereka di dalam sarang bawah tersembunyi dan kemudian menaikkan anak ayam sahaja.
  • Pada usia kira-kira dua belas minggu, burung-burung muda melarikan diri, tetapi tetap enam bulan pertama kehidupan berhampiran ibu dan diberi makan olehnya sebahagiannya.
  • Kakapos, seperti banyak spesies burung nuri lain, boleh hidup lebih dari lima puluh tahun.


Video: 15 Must See Caravans, Campers and Motorhomes 2019 - 2020 (Oktober 2021).