Umum

The Great Blue Heron - Wanted Poster


Portrait

nama: Gray heron
Nama lain: Heron
Nama Latin: Ardea cinerea
kelas: Burung
saiz: 0.9 - 1 m
berat badan: 0.8 - 2.0 kg
umur: 20 - 35 tahun
penampilan: bulu putih kelabu, sayap hitam, paruh kuning-oren
dimorphism seksual: Tidak
jenis pemakanan: sebaik-baiknya pemakan ikan (piscivor)
makanan: Ikan, katak, serangga, krustasea, telur burung
penyebaran: Eropah, Asia dan Afrika
asal asal: tidak diketahui
irama tidur-jaga: diurnal
habitat: berhampiran berdiri dan berlari air
musuh semulajadi: Marten, Milan, gagak
kematangan seksual: selepas tahun kedua kehidupan
musim mengawan: Mac - Jun
musim pembiakan: 24 - 26 hari
saiz klac: 4 - 5 telur
tingkah laku sosial: Loner atau pembentukan koloni
Dari kepupusan: Tidak
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta-fakta menarik mengenai kekurangan kelabu

  • Heron kelabu, juga dikenali sebagai heron atau Aredea cinerea, menggambarkan burung berjalan, yang meluas di Eropah, Asia dan Afrika.
  • Bergantung pada kawasan pengedaran, ia adalah sama ada burung berdiri atau migrasi, dan sesetengah populasi juga hidup sebagai peserta.
  • Kelabu kelabu menjajah habitat yang berbeza dari Eropah Utara ke Afrika Selatan, tetapi mereka hilang di padang pasir, tundra dan padang rumput serta di pergunungan.
  • Mereka sentiasa berada dekat dengan perairan yang boleh menjadi pantai dan pedalaman. Mereka sangat biasa di tasik cetek, ikat pinggang, kolam, paya, tepi tasik dan dataran banjir.
  • The heron kelabu sering diperhatikan di pantai, di paya garam dan di bakau.
  • Kadang-kadang, kelab abu-abu juga datang ke taman apabila ada kolam yang diisi dengan ikan.
  • Seperti semua burung laluan, ratu kelabu itu langsing dan mempunyai leher panjang dan kaki panjang.
  • Dia mencapai panjang badan kira-kira satu meter dan membawa berat maksimum dua kilogram pada skala.
  • Lelaki dan perempuan tidak berbeza dalam rupa.
  • The heron kelabu berhutang namanya kepada abu yang dominan dan bulu kelabu muda. Hanya bahagian atas kepala dan dahi dan busur di badan kelihatan putih.
  • Dengan paruh pinset kekuningan yang panjang, ranting kelabu disesuaikan dengan gaya memburunya dalam air cetek.
  • Makanannya terdiri daripada ikan kecil dan amfibia serta ketam, ular air dan kumbang. Juga pelbagai serangga, tikus, tikus dan telur dan anak ayam spesies burung lain ditangkap.
  • Bulu-biri abu-abu hidup kebanyakannya sebagai penyendiri, tetapi juga boleh bergabung bersama dengan kawanan kecil dengan bekalan makanan yang besar dan memburu bersama.
  • Musim pembiakan kelabu kelabu dari Mac hingga Jun.
  • Lelaki dan perempuan bergabung bersama untuk membentuk pasangan yang kebanyakannya monogami dan membiak dari tahun kedua kehidupan.
  • Perempuan meletakkan empat atau lima telur dalam sarang, yang biasanya tinggi di dalam pokok. Daripada jumlah tersebut, burung-burung muda menetas selepas kira-kira 25 hari.
  • Burung muda dibuang dalam sarang selama dua minggu, selepas itu mereka sendiri.
  • Hayat maksimum jangkauan kelabu abu-abu adalah 35 tahun.
  • Hampir tujuh puluh peratus daripada kaum muda kelabu muda tidak dapat bertahan dalam enam bulan pertama, kerana mereka jatuh seperti nestlings martens, Uhus, corvids, rubah atau helang.

Video: The 116 images NASA wants aliens to see (Ogos 2020).