Maklumat

Poster yang dicari-cari


Portrait

nama: Otter
Nama lain: Eurasian Otter
Nama Latin: Lutra lutra
kelas: Mamalia
saiz: lebih kurang 0.8m - 1.20m
berat badan: 5 - 10kg
umur: 5 - 12 tahun
penampilan: kot coklat kelabu
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Karnivor
makanan: Ikan, serangga, burung, tikus
penyebaran: Asia, Eropah, Afrika Utara
asal asal: tidak diketahui
irama tidur-jaga: Hari dan malam aktif
habitat: Sungai, hutan bersayap
musuh semulajadi: Lynx, helang ekor putih
kematangan seksual: pada usia dua tahun
musim mengawan: sepanjang tahun
matang: 55 - 64 hari
saiz sampah: 1 - 4 cubs
tingkah laku sosial: Persatuan Keluarga
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta-fakta yang menarik tentang otter

  • Berang ini dianggap sebagai anggota keluarga kambing dan hidup sebagai pemangsa yang sempurna disesuaikan dengan air, sebaiknya di sungai-sungai yang cetek, jelas dan kaya ikan dengan dataran banjir dan pantai yang tebal. Ia terletak di Eropah tengah dan utara, Asia utara dan beberapa negara barat Afrika Utara. Di banyak negara di Scandinavia dan Scotland, pemangsa juga terdapat di perairan masin.
  • Ikan berenang adalah perenang dan penyelam yang sangat baik dan mamalia yang sangat mudah menyesuaikan diri yang, seperti semua martens, sangat serba boleh. Di samping ikan, dietnya juga termasuk serangga, katak, siput, burung air, tikus, kerang, bangkai dan ketam.
  • Otter mempunyai badan yang tipis dan boleh sampai 120 inci panjang, dengan ekor berbulu dan kuat, ekor tirus kira-kira satu perempat dari jumlah panjang. Lelaki lebih ketara daripada wanita dengan purata berat sembilan hingga sepuluh kilogram.
  • Bergantung pada saiz dan jantina mereka, para pecah harus makan antara setengah kilo dan satu kilogram makanan setiap hari. Hanya apabila lapar otter mengambil mangsanya secara langsung selepas berburu di dalam air, dia biasanya mengambil masa untuk melakukannya sampai dia sampai ke pantai.
  • Tanah memburu seorang lelaki termasuk kursus air dengan panjang keseluruhan kira-kira empat puluh kilometer.
  • Wanita biasanya melahirkan satu hingga empat remaja, yang menghabiskan lebih kurang satu tahun dalam menjaga ibu mereka dan pada masa ini belajar memburu mangsanya secara mandiri.
  • Pada masa lalu, otters telah diburu oleh manusia terutamanya untuk kot berharga mereka. Bulu padat binatang itu dalam permintaan terutama disebabkan oleh perlindungan yang sangat baik terhadap selesema. Untuk setiap sentimeter persegi kulit, otters menghasilkan sekitar 50,000 rambut, berbanding hanya 120 orang.
  • Melalui penganiayaan sengit, berang-berang telah menjadi haiwan pada waktu malam sejak berabad-abad. Seorang pemangsa lelaki jatuh kira-kira lima belas kilometer dalam satu malam ketika dia pergi memburu.
  • Uthman menubuhkan tempat bersembunyi di bawah akar pokok dan pokok renek di pantai setiap 1,000 meter di sepanjang wilayah mereka. Pada siang hari, permata akan tinggal di tempat perlindungan dan tidur.
  • Di banyak negara Eropah, pemangsa adalah salah satu spesies terancam kerana penganiayaan yang lama. Bukan sahaja pemburuan secara drastik menghancurkan penduduk, tetapi juga perubahan dalam habitat mereka, terutamanya meluruskan banyak sungai, lalu lintas dan pencemaran perairan mereka menyumbang secara signifikan kepada fakta bahawa bilangan itu masih menurun. Sebagai akibat daripada kemusnahan habitat manusia, hanya lima belas peratus daripada berang yang mencapai usia tiga tahun.


Video: Untuk Apa Saya Hidup? - Poster Dakwah Yufid TV (Disember 2021).