Secara terperinci

Profil ermine


Portrait

nama: Ermine
Nama lain: Weasel pendek ekor, Big Weasel
Nama Latin: Mustela erminea
kelas: Mamalia
saiz: 20-30cm
berat badan: 150 - 350g
umur: 2 - 8 tahun
penampilan: putih kepada bulu coklat kemerah-merahan
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Karnivor
makanan: Ikan, serangga dan larva mereka, tikus, telur burung
penyebaran: Amerika, Asia, Eropah, Australia
asal asal: Amerika Utara
irama tidur-jaga: diurnal
habitat: tidak khusus
musuh semulajadi: Badger, musang, burung hantu
kematangan seksual: masih dalam tahun pertama kehidupan
musim mengawan: April - Jun
matang: 30 hari
saiz sampah: 5 - 15 cubs
tingkah laku sosial: Persatuan Keluarga
Dari kepupusan: Tidak
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta-fakta menarik tentang rempah itu

  • Ermine ermine atau Mustela menggambarkan sejenis weasel dalam keluarga marten.
  • Ia meluas di semua zon suhu Amerika, Asia dan Eropah di hemisfera utara. Disebabkan pengenalan, ia juga terdapat di Australia dan New Zealand, di mana ia secara signifikan mengancam keseimbangan ekologi.
  • Himalaya tinggal dengan pengecualian hutan tebal yang berbeza lanskap dan ketinggian sehingga 3500 meter. Ia ditemui di padang rumput, taman, taman, padang dan pagar tanaman, lebih memilih kawasan berhampiran air.
  • Pemangsa ini, yang juga dikenali sebagai weasel pendek, lebih terkenal dengan bulu salji putihnya, yang telah diburu secara intensif pada masa lalu. Terutama jubah raja dan bangsawan yang berharga sering dihiasi dengan bulu ermine.
  • Jas putih dengan hujung hitam ekor muncul hanya pada musim sejuk dan membolehkan penyamaran sempurna di salji. Pada musim panas, ermine berwarna coklat di bahagian atas, kotor putih atau kekuningan pada bahagian perut. Di kawasan yang lebih panas, kot itu tetap berwarna coklat sepanjang tahun.
  • Seperti semua martens, ermine memanjang dan langsing, dengan kaki pendek dan ekor yang tajam. Ia mencapai panjang badan sehingga lima puluh sentimeter (termasuk ekor) dan berat maksimum 350 gram, dengan lelaki lebih besar dan lebih berat daripada betina.
  • Pada musim panas, rumput ini terutamanya siang dan senja aktif, pada musim sejuk, bagaimanapun, ia hanya berlaku dalam kegelapan mencari makanan.
  • Selepas tempoh aktiviti yang singkat untuk pengambilan makanan, ia berundur selama beberapa jam ke tempat persembunyiannya, yang ia dapati di dalam gua pokok, tapak tanah yang ditinggalkan, celah atau di bawah timbunan kayu. Dengan bulu, daun atau rambut, sarangnya lembut.
  • Sebagai pemangsa, makanan hama pada tikus dan mamalia kecil, burung dan serangga kecil, tetapi kadang kala juga menangkap ikan dan amfibia. Mangsa terkejut dari belakang dan dibunuh dengan gigitan di kepala.
  • Perkahwinan berlaku pada bulan-bulan musim panas yang hangat. Selepas dorman dan tempoh kehamilan hanya sebulan, wanita itu melahirkan beberapa anak anjing buta pada musim bunga tahun depan, yang dijaga selama enam minggu.
  • Jangka hayat maksimum adalah tujuh hingga lapan tahun, tetapi banyak stoat menjadi mangsa kepada mangsa mangsa, rubah dan baduy.

Video: Zadruga 3 - Ermina Pašović je nova učesnica Zadruge - . (Ogos 2020).