Pilihan

The Dromedary - Wanted Poster


Portrait

nama: Dromedary
Nama lain: Unta Arab
Nama Latin: Camelus dromedarius
kelas: Mamalia
saiz: 2.50m - 3.50m (panjang kepala hull)
berat badan: kira-kira 350 - 600kg
umur: sehingga 50 tahun
penampilan: warna kot yang berbeza mungkin, u.a. putih, hitam, coklat muda
jenis pemakanan: Herbivore (herbivor)
makanan: Daun, rumput
penyebaran: Asia Tengah, Afrika Utara, Australia dan Semenanjung Arab
asal asal: ?
irama tidur-jaga: diurnal
habitat: Paya, padang pasir, padang pasir
musuh semulajadi: /
kematangan seksual: kira-kira umur empat atau lima tahun
musim mengawan: Januari - Mac
matang: 380 - 440 hari
saiz sampah: 1 anak
tingkah laku sosial: Haiwan ternakan
Dari kepupusan: Tidak
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Fakta menarik mengenai dromedari

  • Dromedari itu tergolong dalam keluarga keldai Dunia Lama dan berbeza dengan unta terutamanya kerana ia hanya mempunyai satu bonggol, dimana pendekatan kedua ada.
  • Dromedari hari ini hidup secara eksklusif sebagai haiwan domestik dan ladang. Bergantung kepada penggunaan yang dicadangkan, perbezaan akan dibuat antara gunung, tanah rendah dan Reitdromedar, walaupun terdapat beberapa bentuk bercampur.
  • Dredaredaries liar asli tidak lagi wujud hari ini. Spesimen yang hidup di alam liar kebanyakannya haiwan kesayangan yang telah dilepaskan atau dilarikan.
  • Dromedari telah dijinakkan di Arab selama beberapa ribu tahun.
  • Ia berasal dari Asia Tengah, Afrika Utara dan Arab dan boleh ditemui oleh penaturalisasian di Australia. Ia tinggal di sana terutamanya di dataran, padang pasir dan padang rumput kering. Dromedari adalah haiwan yang sangat sosial yang lebih disukai disimpan dalam komuniti. Dromedari percuma-roaming biasanya dikaitkan dengan pembalut harem.
  • Orang-orang di negara asal mereka menyimpan dromedari sebagai beban dan gunung serta objek prestise dan sebagai pembekal susu penting. Lembu memberi sehingga dua belas liter susu setiap hari, dari mana orang juga menghasilkan keju. Tinja juga berfungsi sebagai bahan api penting.
  • Sebagai ruminan, dromedari memberi makan secara eksklusif ke atas tumbuhan. Mereka makan daun, rumput, herba, tetapi juga boleh mencerna bahagian-bahagian tumbuhan dan cawangan keras.
  • Lemak dan makanan disimpan untuk masa kecemasan dalam tisu penghubung bonggol. Saiz bonggol adalah penunjuk yang boleh dipercayai dari status pemakanan haiwan.
  • Dromedari mencapai ketinggian kira-kira 210 - 230cm dengan benjolan dan panjang kepala ekor hampir tiga setengah meter. Dromedari dewasa mempunyai berat kira-kira setengah tan.
  • Bulu dromedari ini pendek dan padat dan boleh kelihatan putih, hitam, pasir atau dalam pelbagai warna coklat. Di bahu dan leher, kot itu lebih lama dan hampir selalu coklat gelap.
  • Kawalan berlaku pada musim bunga awal, biasanya pada bulan Januari atau Februari. Wanita itu melahirkan anak muda, yang dijaga selama setahun selepas seharian sehingga 14 bulan. Hanya apabila haiwan muda bekerja sendiri selepas dua tahun, ibu boleh berkahwin lagi.
  • Keupayaan untuk mengawal suhu badan melindungi dromedari daripada dehidrasi. Ia boleh bertahan hingga tujuh belas hari tanpa air. Pada masa yang sama, ia juga dapat menampung lebih dari seratus liter apabila terdapat air.
  • Dromedari biasanya bergerak maju dengan lasak santai, tetapi boleh, jika perlu, perjalanan hingga 65 kilometer per jam dan mampu membawa beban hingga 150 kilogram di belakang mereka.
  • Sebagai haiwan peliharaan, dromedari boleh mencapai jangka hayat sehingga lima puluh tahun.


Video: DAE-67. Ab in die Wüste Marokkos. MA (Januari 2022).