Umum

Beruang hitam - poster yang dikehendaki


Portrait

nama: Beruang hitam
Nama lainGambar: American Black Bear (Baribal) / Asian Black Bear (Bear Collar)
Nama Latin: Ursus americanus atau Ursus thibetanus
kelas: Mamalia
saiz: sehingga 1.8m (panjang kepala lambung)
berat badan: Baribal kira-kira 120kg, kolar menanggung sehingga 400kg
umur: 20 - 40 tahun
penampilan: kot hitam
dimorphism seksual: Ya
jenis pemakanan: Omnivor (omnivor)
makanan: Carrion, beri, madu, serangga, ikan, vertebrata kecil, akar
penyebaran: Amerika Utara atau Asia
asal asal: Amerika Utara atau Asia
irama tidur-jaga: siang dan malam aktif
habitat: Hutan yang gugur, hutan konifer, hutan bercampur
musuh semulajadi: /
kematangan seksual: ?
musim mengawan: Jun - September
matang: 60 - 70 hari
saiz sampah: 2 - 3 cubs
tingkah laku sosial: Loner
Dari kepupusan: Ya
Profil lebih lanjut haiwan boleh didapati di Ensiklopedia.

Menarik tentang beruang hitam

  • Istilah beruang hitam termasuk dua spesies beruang berkait rapat.
  • American Black Bear atau Ursus americanus, juga dikenali sebagai Baribal, berasal dari banyak bahagian Amerika Utara, terutamanya di Kanada dan Alaska, tetapi juga di banyak kawasan di Amerika Syarikat ke Mexico. Di sana dia mendiami hutan yang berbeza dan sungai penduduk.
  • Kawasan pengedaran beruang hitam Asia atau Ursus thibetanus, juga dikenali sebagai beruang kolar, memanjangkan lebih banyak kawasan di selatan dan timur Asia. Beruang kolar ditemui di Siberia, Jepun, China, Iran, Afghanistan dan Himalaya.
  • Beruang kolar juga hidup terutamanya di hutan pelbagai jenis. Oleh itu, kedua-duanya terdapat di hutan rimba dan hutan hujan di rumah zon tropika.
  • Walaupun beruang kolar mempunyai pakaian bulu hitam yang mendalam dengan ruff ciri yang diperbuat daripada rambut memanjang, Baribal boleh diwarnai dengan warna coklat yang berbeza.
  • Dalam saiz, spesies tidak berbeza antara satu sama lain. Seperti beruang kolar, beruang hitam Amerika mencapai ketinggian maksimum 180 sentimeter.
  • Walau bagaimanapun, beruang hitam Amerika berat sehingga empat ratus kilogram lebih banyak daripada saudara Asianya.
  • Kedua-dua spesis adalah omnivora yang memakan kedua-dua tumbuh-tumbuhan dan akar, buah-buahan dan buah beri, benih dan kacang, serta madu, serangga, vertebrata, larva dan bangkai. Kadang-kadang, beruang hitam juga akan menangkap haiwan ragut besar dan anak-anak mereka, serta burung dan reptilia. Bergantung pada musim ini, beruang hitam Amerika juga memakan ikan salmon.
  • Beruang hitam, seperti semua beruang, adalah penyendiri terikat ke wilayah mereka dan hanya bertemu semasa musim kawin. Dalam wilayah mereka, beruang hitam menghabiskan jarak jauh sebagai sebahagian daripada kenaikan mereka.
  • Kawalan berlaku di musim panas dan berlaku beberapa kali.
  • Telur yang disenyawakan tidak dapat diselesaikan sehingga bermulanya hibernasi, sehingga waktu untuk melahirkan dapat lebih dari dua ratus hari.
  • Pada musim bunga berikut, dua atau tiga cubs biasanya dilahirkan, yang dijaga selama beberapa bulan dan menghabiskan masa sehingga tiga tahun dalam menjaga ibu mereka.
  • Sedikit diketahui tentang jangka hayat beruang hitam liar, tetapi haiwan tawanan boleh hidup lebih dari empat puluh tahun.